May 18, 2012

Belajarlah Walaupun Sudah Agak Lewat

Assalamualaikum dan Hye.

Aku bersemangat nak study English! Lepas mandi petang tadi terus poyo-poyo amik kamus English yang berat then carik perkataan 'occasional'. Kenapa mesti 'occasional'? Sebab aku selalu dengar omputih cakap perkataan tu sambil tayang muka korporat. Haha.

Occasional- Happening or done from time to time (Sumber: Paperback Oxford English Dictionary)

Selepas itu aku sibuk speaking depan cermin sambil tangan terangkat-angkat gaya over what the hell nya. Siap buat muka omputih korporat lagi. Donal Trump pun kalah. Haha.

I might be good at writing and listening, but when it comes to speaking, I'm such a loser. I can speak with broken English and I never care bout the usage of exact English. Aku hanya mula terfikir hakikat yang cukup penting ini apabila aku mohon PILN MARA untuk study Medic ke Ireland. Aceh gaya macam dapat jer. Tapi dapat ke tak, aku memang kena kuasai bahasa ini for more proper educational conversation. Memanglah zaman sekolah dulu kalau oral test jer aku dapat BAND 6. Hahaha. Bajet macam pandai sangat cakap omputih tapi aku tahu BAND 6 untuk pelajar sekolah bersamaan dengan BAND 2 budak universiti. Mungkin BAND -1 untuk Ireland student. Wakaka :D

Walaupun mungkin dah agak terlewat untuk aku lancarkan English aku, aku tetap berpeluang untuk kuasai dalam masa terdekat. Takde istilah lewat untuk belajar, tahu? Hanya perlu ada self confidence yang tinggi dan kesungguhan untuk belajar. Kalau Malaysia Boleh, aku pun Boleh. Aku kan bangga menjadi anak Mesia. Haha.

Biarlah orang kata kita skema sebab nak belajar balik, janji di kemudian hari kita boleh speaking dengan Bill Gates dan jadi komposer Justin Bibir. Ok itu gurau.


WHAT??? Aqila can't be my composer?? Oh mannn.. I adore her!!

Boo JB. Shame on you... Shame on you....

No comments: