Nov 6, 2012

Here's Anna's Words

" I just read your blog. And all I can say is have faith. You believe in Allah's words don't you? He will give you the best, the ones you could never imagine off. If he's yours, Allah will send him right at your door when the right time comes. Yes, for now, time is the only answer. And for the time being, prepare. You are, aren't you? So don't stop. Don't stop the preparation, to become better you than the yesterday-you. Believe dear. If you are made from his rib, be it million miles, be it thousand years, Allah will send him to you. And keep du'a, for it to last fiddunya wal'akhirah. Amin. I'll always be praying for you sayang. Hang on. You got a strong heart, secure it. Take care Qila. Love you :) "  - Nurin Nadzlah, PASUM -


" Qila.. Hari ni 3 Nov ek. Tetiba kita teringat kat Qila dan orang tu. Qila doakan dia ye. Qila kena doakan. Doa kan senjata. Dia sedang menggarap impian kat sana. Same goes to you. Walau berbeza, tapi insyaAllah natijahnya tetap sama. Nanti jadi doktor sama-sama barulah sweet. Haha. Kita ni jiwang-jiwang pulak. Tapi itulah yang penting doa.. "  - Zaidatul Dalila, Jordan -


" Qila, Allah ada sebut dalam Al-Quran surah at-Taubah ayat 40 maksudnya, jangan bersedih sesungguhnya Allah bersamamu.. Jangan pernah kita rasa keseorangan kerana Allah sentiasa bersama kita tinggal kita sedar atau tak. Kadang Allah timbulkan kesedihan, kegelisahan kerana Dia rindu akan rintihan dan tangisan yang ikhlas hamba-Nya kerana disaat Dia melimpahkan nikmat, sikit sekali kita mensyukurinya. Rebutlah peluang yang Allah bagi ni dengan kembali mendekati-Nya dan mohon agar sentiasa kekal berterusan di jalan-Nya. "   - Atikah, PASUM -


" Aku tahu kau sedih, memang tak salah kau sedih. Orang yg kita sayang kan. Tapi, aku tahu kau boleh! Macam aku cakap tadi.. Bagi masa masing-masing untuk korang dua orang fikir. Both of you need a time. Yang pasal dia marah ke tak tu takyah fikir sangat. Maybe dia pun mesti ada rasa bersalah sikit sebab dia pun nak ada kat sisi family and kawan-kawan dia yang lain jugak, nak berpisah kan.. Ha! Btw, kita ada gambar ngan family dia, orang lain ada?? Takdakan? Haha untunglah kita, maksud aku.. Unntung lah kau :D Hehe suka la tu! Hihi jangan cakap kau takda crying shoulder kitorang kawan-kawan kau ada untuk kau.. Itulah gunanya kawan :D Sweet tak? Hehe jangan sedih-sedih, be strong my dear :D Boleh-boleh insyaAllah kalau ada jodoh korang akan bersama jugak.. Mesti ada hikmah benda-benda yang jadi ni. Allah dah rancang yang terbaik untuk kita so, just follow the flow and never regret apa yg ada sekarang.. Huh apa lagi hmm ha..Cuti dua minggu ni kau tenangkan fikiran kau dulu jangan terlalu fikir sangat pasal dia.. Kau fikir pasal diri kau dulu. Plan apa nak buat untuk future. Ingat kan kau cakap kat aku yang kau nak berdiri sama tinggi ngan dia? Prove it!! Haha ok aku tak tau nak cakap apa dah haha :D Be strong ok :D "   - Nurul Assyifa, Nottingham-


* * * * * * * * * *


Assalamualaikum. Hai guys, Qila's here. 


Sorry for burdening your eyes with my recent entries these few weeks. I've got nowhere to tell Anna's stories thus I spilled it out here. Don't be mad at me! And you shouldn't coz its my blog you're reading here. Tehee =P


Macam yang aku pernah kata, aku tak hebat dalam mengatakan secara lisan untuk setiap apa yang aku fikir. Well, rasanya penulisan memang sesuai dengan diri aku. Sebab kadang-kadang apa yang aku cakap bukan apa yang aku fikirkan. Lagipun surrounding kadang-kadang tak support apa yang aku rasa so daripada aku buang masa bersedih sebab orang judge apa yang aku cakap adalah baiknya jika aku spilled it out semuanya kat sini. Tanah kebebasan aku untuk bersuara. Lol.


Tapi seriously aku tak pernah ada niat nak jaja cerita kehidupan sesiapa. Macam yang aku kata, aku cuma menulis kat sini untuk aku baca balik semua kenangan yang aku ada satu hari nanti. Tak perlulah nak tanya sama ada kisah Anna ni kesah benar ataupun tak. Atau milik siapa kisah itu. Cukuplah sekadar kalau kau nak baca, kau baca. Kalau taknak takpe.


Sebenarnya aku tak pernah expect orang akan baca blog aku sebab yelah, blog pun jarang update. Followers pulak tak ramai mana. Dah tu bila update je menda-menda merepek camni yang aku taip. Manalah nak naik income aku dalam blog ni. Haha. That's why aku agak terkejut bila ramai yang bagi respon dekat entry putus jiwa aku sebelum ni. Tak cukup dengan Facebook, Twitter, WhatsApp then mesej pun korang bantai jugak kan? Hahaha. But seriously I wasn't expecting you guys to respons me! I wrote Anna's stories here not to impress others with her cliche love story but to retain all those precious memories that she have. After all, only memories will remains in one's life kan?


So here I wanna thank you guys for giving me honourable feedback of my entry. All those words are precious, yeah seriously. I don't think Anna can make this through without motivation from you guys. She's depressed but that doesn't means that she wasn't strong enough, kan? =P


Anna and I are having our semester break now and I do hope this two weeks are enough for us. Anna wanted to thank all of you for reading her stories, supporting her and calming her everytime she went astray. I'm here to tell you that Anna wouldn't appear in this blog till the right moments came. She needed time on her own. All of these wasn't easy for her. Even only three days passed by, she still can't stand well without thinking of David. She'd spent more than two years trying to escape from these feelings but then, she just can't. Maybe it was destiny for her to know David. She believe in Allah's plan and she knew that's the best for her. For me. And for everyone.


Don't labelled Anna as weak and fragile coz you juz donno her well enough. Even if I knew her, still doesn't enough for me to judge her. We can't judge someone based on their mind or past coz everybody got their own chances to think so. I knew Anna was strong enough to face these. She just needed time on her own. Maybe this two weeks are enough for her, or maybe not. We just donno. All we can do is hope, pray and try our best. So do Anna. She'd done this before. Twice.


For Syifa, Yam, Hanum and Dilla, thank you for always there to support Anna. She thanked you guys so much. For Nurin, you always inspired Anna with your words! And for that, Anna loves you. Wink wink. Hihi. For my dearest Farah at Iskandariah and Zaidatul at Jordan, lots of love and hugs from Anna. Thousand miles away and still, both of you always be with Anna. May Allah met us each other one day. Oh for Ana and Anis Asmira, thank you for commenting on my previous post. If you guys ended up crying, well then guessed you will never imagine how my eyes looked like when I was writing it :')


And for whom at Bangalore now, take a good care of yourself. When everything had settled off, we wait for your news here. Hoping to hear the good things. Forgive Anna for sending you go with inappropriate goodbye. Will always and always wrote about this stories till it met it's ending.


Sayonara daisukina hito, David Amos.


Isa alavidā nahīṁ hai. Jaba taka hama kabhī bhī phira sē milanē. Maiṁ hamēśā tuma mērē jīvana mēṁ yāda hōgā. Aba sē pān̄ca sāla, maiṁ āpa kē li'ē havā'ī aḍḍē para intajāra agara ēka sāla mēṁ bhārata mēṁ hama pūrā nahīṁ.


P/s : Toksah nak Google sangat ayat kat atas ni. Aku pakai taip je kat Google Translate then bila aku copy balik untuk tengok dapat ke tak maksud Englishnya, haram langsung tak keluar. Muahaha. Apa maksudnya? Nanti-nantilah aku cakap.


No comments: