Dec 27, 2012

Monthly Sickness

Assalamualaikum.


Buat lab report Chemistry sambil tekan-tekan perut. Then sambung buat Genetics sambil menggagau cari minyak angin sapu kat perut. Tak sempat habis buat Genetics dah tak tahan. Mengengsot pegi kat katil.


" Qila kau baringlah dulu. Jangan buat kerja lagi nanti makin sakit perut tu.. "


" Kejutkan aku lima minit lagi ok Hanum "


Sedar-sedar Hanum kejut.


" Qila, phone kau bunyi. Ada mesej. Bangun Qila ada mesej tu "



Balas mesej dalam keadaan mamai. Tidur balik dalam keadaan bergulung macam ulat gonggok sambil tekan perut.


" Qila bangun, ada mesej lagi tu.. " 


Balas mesej dalam keadaan mabuk. Tidur balik sambil bergulung dalam selimut. Hanum slowkan kipas sampai tiga.



" Qila Qila ada call tu, bangun Qila.. Nak angkat call tak? " 



Perasaan sebal nak jawab call itu da tapi bila tengok nombor yang tertera macam tak boleh nak sebal sangat. India.


" Hello assalamualaikum.. Ha ni kenapa suara macam ni? Baru bangun tido ke?

Etc etc.


Sah aku balas mesej tulis benda melalut tadi ni.


* * * * * * * * * *


Panaskan iron. Then cabut plug. Letak comforter atas perut dan mula mengiron perut. Macam makin sakit tapi teruskan jugak.


Dua tiga minit iron perut, lari pegi toilet. Oh muntah memang aktiviti bulanan feveret aku.


Hanum kemas buku kat meja, bagi minyak angin, selimutkan balik roommate dia yang terketar-ketar pegang perut balik. Rasa macam seluruh usus dan rahim berpusing kat dalam badan.


To all gentlemen yang pernah cakap being a girl is much more easier than you guys, ni aku bagi minyak angin buat sapu kat kepala biar berfikir sikit. You will never know how it feels to have period pain every month and sometimes even vomitting at the toilet. Oh ini baru period pain. Belum lagi pregnant sickness.


Ya Allah seksanya senggugut camni tiap bulan..

Dec 24, 2012

With Love From Cherating

Assalamualaikum.


Tired Qila is tired.


Cuti Krismas ini daku manfaatkan dengan pulang ke rumah dan subuh esoknya bertolak ke Cherating, Pahang. Memandangkan kedua orang adik yang tengah sedap cuti sekolah tu baru pulih dari OKU, maka wajiblah membawa mereka berjalan sebelum musim sekolah buka. Dan daku yang tidak bercuti sekolah ini pun tumpang sekaki hewhew.





Bangun pagi gosok gigi dan sempat camwhore atas katil sementara tunggu ayah keluar start enjin. Bila tengok balik gambar baru perasan ada makhluk gemuk tersengih nampak gigi. Pengsan.






There. Sebenarnya Qila tak tinggi mana tapi amik inisiatif bijak pakai heels berapa inci entah. Kalau tak konpem dress tu meleret je buat sapu pasir kat pantai. Habis Pasum boleh buat side work jadi penyapu pantai ni. Eh.






Check in masuk Sanctuary Resort and then terus cabut dress tukar tshirt dengan jeans buruk turun pantai. Ombak rindu memanggil daku. Oh senangnya dalam hati.












Tengok tu tengok tu dah kenapa macam photoshoot je gayanya nak popular sorang-sorang ke cemana tu mama? T_T






Maka daku yang tak berapa nak fotogenik ni pun nak bergaya jugak posing tepi pantai. Muntah darah.







Si gemuk yang baru baik dari bersunat teruja nak mandi pantai. Terkedek-kedek dia lari dengan big butt nya tu. Amboih Qila kemain kutuk adik padahal kalau dia big butt kau pun sama what. Eh taklah.






Another mantan OKU yang baru sembuh lepas sebulan tak boleh berjalan bila kaki dilaser untuk buang ketuat sebanyak 23 biji. Ini lagi sorang big butt. Plus gemuk. Eheh.






Ayah told us not to get into the sea as the tide is too high but but but...






We're just too stubborn to follow his advice and ended up terjun-macam-tak-cukup-tanah into the sea. Yabedabeduuuuuuuuuuuu..












Buat-buat tak nampak ombak yang menggulung deras sedangkan posisi aku dan Wafi masa tu kira-kira dua kaki je dari pantai. Degil anak-anak ayah ni.


Tak pasal-pasal kena sumpah karang. Derhaka cakap ayah punya pasal.






Hah kan dah kata! Tengok tu tengok Wafi dah bertukar jadi dugong terdampar tepi laut!


Aku pulak..






Bertukar menjadi kucing kecik yang putih lagi comel! Meowww meoowwwww.. Nak makan ikan plish! Plish! Meoowww meoowwwww..


* * * * * * * * * *


K fine entry bodoh. Ngantuk sangat ni. Tak pun biul sebab kena hempas ombak pantai kuat sangat.


-____-


Dream

Assalamualaikum.



" Let the most beautiful dream come to you tonight.
Let the sweetest person come in your dream tonight.
But don't make it a habit,
Coz I'm not free every night.
Goodnight. "



I'm asleep and this whole simple wish of good night had cost my eyes wide awake till morning.


And even it is morning, I checked my phone to see whether its just a dream or more.


I know it wasn't a dream when the next night I received another good night wish.


If, and only if the reality is as beautiful as in my dream..


But I know then. It was me whom exagerrated much.


While it was just a plain good night.


Sad Qila.


Hmm.






P/s : Quite buzy now. Dear Syifa, I see what you did now. Tehee :)

Dec 15, 2012

Gol Dan Gincu

Assalamualaikum.


Its been a very busy week for Qila. I got futsal every evening and now even spent about RM 2.50 a day for food. Ha-ha-ha-ha. Its not that I'm planning for a diet (which I never thought of) but I realized how much I could spent on food for a day. Kalau dah kuat makan tu kuat makan jugak -,-


Too tired to type an entry as it is 4.00 am in the morning now but for the sake of my friends, daku gagahkan jua menaip sebarang dua kata untuk minggu ini punya event. Nampak kesungguhan Qila disitu sedangkan tutorial yang bersusun atas meja tidak pula daku pedulikan kehadirannya.


Ah peduli apa dengan tutorial. Esok Sabtu dan bagi student yang tak punyai kehidupan macam aku ni, Sabtu is Study. Study is Sabtu. Sehari suntuk aku bakal melekat kat meja belajar dan hanya bergerak untuk makan. Itu pun dah cukup bernasib baik kalau tak tergoda dengan duniawi yang berpusat kat Mid Valley. Lagha semua tu lagha. Jadi untuk aku yang sedang berjimat cermat ni, Mid Valley adalah diharomkan dan paling mewah aku boleh makan pun kat Daily Fresh tepi library je. Kalau rasa nak tengok movie dipersilakan laptop Hanum depan mata. See? Jalan mudah ada jadi buat apa nak pilih jalan panjang yang menyusahkan.


Kalaulah aku tak belajar berjimat cermat sekarang, entah bila agaknya angka 10.00 kat bank simpanan aku tu akan bertambah. Kalau dah namanya duit, nak habiskan memang senang. Nak dapat pulak kadang-kadang menuntut air mata. Aku tau aku dah besar, dah pandai fikir baik buruk sesuatu. Jadi perbelanjaan aku minggu ni bukan sebab aku dok 'challenge accepted' cabaran orang, tapi sebab memang itu yang aku mahukan.


Kalau sekarang aku tak merasa hidup susah tanpa duit yang banyak, aku khuatir aku tak tahu nak hidup bila ditakdirkan satu hari nanti musibah datang dan aku sebatang kara tanpa duit untuk teruskan hidup. Hidup ini kan macam roda. Kejap ada kat atas. Kau kelip mata dua kali, tau-tau roda tu dah berpusing ke bawah.


Dan cerita sebenarnya aku cuma nak letak a couple of pictures beserta satu dua ayat tapi end up aku dah tulis pendahuluan long-jong macam ni -___-


So here's the main objective.






Tarammrammmrammm here's our futsal team! Minggu ini aku sangat busy dengan futsal setiap petang dan end up balik bilik masa maghrib dengan badan berpeluh, busuk dan sakit-sakit badan. Mana tak sakit badan dah aku yang suka berdugong atas katil setiap petang kini berada di barisan pertahanan untuk setiap game. Walaupun badan aku tak besar mana dan kaki juga tidak kuat mana untuk menyepak bola serta tak berapa nak hebat pun skil main bola yang aku miliki, aku tetap reda dengan posisi aku. Dah itu je pun yang aku rasa paling hebat aku boleh buat. Kalau nak letak aku kat striker memang jawabnya bola tu melayang-layang atas tanah jelah.


Tapi sebangku-bangku kaki aku pun, team futsal ni menang jugak tiga game. Plus dua kali seri dan yang paling penting TAK PERNAH KALAH. Kemain caps lock gitu. Mungkin sebanarnya kitorang punyai bakat cuma terpendam dengan ke-ulatbuku-an yang dimiliki di Pasum ni. Kemain lagi.



Dilla, Miera, Fiza, Farah, Nana, Syiru, Ain and Qila

Two stands for dua gol yang diperoleh :)





Mula-mula main memang penat tapi lepas dua tiga hari aku mula seronok. Farah akan jadi keeper dan dia memang keeper paling hebat sebab bola kat tangan pun boleh kena sepak lagi wakaka. Aku dan Miera defends. Nana dan Ain striker. Nana memang superstar. Aku salute sama dia. Kalau bukan sebab Nana rasanya enam gol yang team No Idea ni dapat boleh jadi -4. Ain pun sama harap badan kecik tapi sekali dia dapat bola fulamak aku yang kat belakang pulak teruja menjerit suruh dia tendang masuk gol terus. Hebak gilo mung.


Tapi team ni takkan jadi hebat mana kalau tiada Dilla dan Syiru. Dua orang ni act as baking powder. Sebab kalau bukan sebab jeritan dorang, sure hambar game tu. Tinggal nak suruh pakai skirt kembang dengan pegang pom pom je. Hewhew.


Pernah sekali sorang hamba Allah tersepak bola dan straight kena kat perut aku. Sakitnya kau usah tanya. Bola sebesar kepala aku kena kat perut. Aku memang tak expect pun dia sanggup tendang kat aku tapi apakan daya mungkin dia tak sebaik hati yang aku sangka. Tertunduk-tunduk aku kat situ. Nasib baik Farah sedar dan terus suruh Fiza masuk gantikan aku. Dia punya sakit memang boleh buat perut aku senak. Tapi aku malas nak besarkan perkara ni nampak cam budak kecik je kena bola sikit dah mengaduh sakit. Mengada.


And lepas main futsal, Farah ajak main satu game pijak-pijak kaki. Menda entah nama dia aku tak ingat sangat tapi yang pasti memerlukan darjah lompatan yang tinggi serta ketajaman kaki memijak orang. Aaaaaaannnnnd dia menang. So here's the trophy.



" Tahniah anda berjaya menjuarai Kejohanan Lompatan
Katak Berkaki Batu Sedunia. Ini hadiah awak.
Jangan lupa lepas ni masa lompat pakai atas kepala
tau confirm teletabis pun ternganga ni "


Bukan takat katak je. Ternyata aku juga boleh bertukar menjadi kuda kepang. Ini dah sah-sah masa kecik mama tak bagi aku naik permainan masukkan syiling 50 sen kat kuda then kuda mainan tu bergerak-gerak sambil keluar lagu. Tu yang kempunan semacam anak dia lantas ambil keputusan jadi kuda kepang separuh masa kat UM. Tak pun terlebih tengok Barbie and The Swan Lake sampai berangan nak jadi unicorn tanpa tanduk.


" Peluk trophy tu dik, peluk peluk.. Kuda kepang kat sebelah dah merasa
kon besar dabak gitu kat kepala tu pasal ler kuda kepang ni cabut kon tu
kasi kat adik.. "


* * * * * * * * * *


Macam yang aku cakap, rasanya aku cuma nak letak beberapa gambar tapi tengok tu dah melalut tahap giga sampai keluar kuda kepang semua. Ni esok nak sukaneka ni cemana ni nak lari dalam guni nanti terbangun lambat terus kena bungkus dengan guni campak masuk padang. 


Eh lupa Sabtu is Study. So esok tak payah pergi sukaneka lah nak duduk bilik menghadap tutorial berlambak. Ok boleh sambung bukak You Tube lah cenggini esok tak payah bangun awal. Hewhew.


Kalau dah malas tu malas jugak.


Dec 10, 2012

Aku Datang

Assalamualaikum.


3 December 2012


6 December 2012


7 December 2012





* * * * * * * * * *


Too much to tell. Anna will tell you this story later.


Right now she just want to have a long rest.


And hoping that it could all be a dream..






" Aku datang kepadamu. Aku datang mencarimu. Tapi kau pergi dariku.
Bagai bayu di jari-jariku.. "


Dec 3, 2012

From Qila To Syifa

Assalamualaikum. Bilssful Sunday.


Waktu aku jenguk jam kat tepi meja, dah pukul 8 malam. Bermakna dah berjam-jam aku menghadap lecture notes dan siapkan tutorial Basic Chemistry 3 sejak petang tadi. Tiba-tiba terdengar handphone Hanum berbunyi. Mak dia call. Terdengar Hanum cakap kat mak dia pasal telekung dia yang koyak masa masuk mesin basuh semalam. Aku teringat something.


Cepat-cepat turun bilik Dilla kat floor dua mintak jarum dengan benang dari Hajar. Bila naik bilik, aku terus grab telekung Hanum yang koyak tu dan terus jahit. Banyak jugak koyak dia. Around sepuluh gitu. Aku tau dah reaksi Hanum. Terus dia bangun dari meja nak grab telekung tu dari tangan aku. Katanya biar dia yang jahit sendiri. Aku bukan taknak bagi, tapi kalau aku bagi dia jahit sendiri alamatnya esok jugak dah kena beli telekung baru punya. Hewhew jangan marah Hanum.


Hanum merengek-rengek mintak telekung tu biar dia yang jahit tapi aku buat tak dengar. Aku tau dia rasa bersalah sebab takut dah menyusahkan aku. Jadi untuk kurangkan perasaan bersalah yang Hanum rasa, aku sumbat telinga dengan earphone and pasang lagu kuat-kuat serta teruskan menjahit dengan ayunya. Biar aku tak dengar langsung apa yang dia cakap. Sebenarnya aku tak rasa susah langsung. Lima jam aku menghadap Basic Cemistry 3 tu boleh gila woi. Dan aku rasa Hanum lupa satu benda sebenarnya.


Hanum lupa malam tadi masa aku tidur awal sebab sakit perut, dia yang sidaikan baju aku yang berlambak tu kat ampaian. Hanum lupa minggu lepas masa aku senggugut teruk, dia yang gosokkan baju kurung dengan tudung aku. Hanum lupa semua tu. Entah-entah Hanum lupa aku sayang dia. Ketuk kepala baru tau.


Lepas habis menjahit (disertai gangguan dari Hanum yang cuba nak rampas jarum tu dari aku) aku jenguk kalendar. Esok 3 Disember. Tersenyum.


Esok hari lahir dua insan yang sangat aku sayang. Adik aku Ameen dan Nurul Assyifa.


Beberapa hari lepas Syifa IM aku ingatkan pasal birthday dia. Nipis betul muka dia ni promote birthday sendiri hewhew. Tapi kalau dia tak ingatkan pun esok pukul 6 pagi mesti reminder kat phone aku melalak punya. Hahaha. Kalaulah esok takde kelas, mesti petang ni jugak aku dah terpacak kat depan Nottingham mengacau hidup Syifa. Tapi apakan daya esok first day tutorial dengan lab Physics untuk sem dua. Tak cantiklah rekod aku first day lagi dah ponteng ='(


So here Syifa, I'm creating an entry just for you.. I'm sorry this is all I can. You've been a very good friend of mine but still, this is the only present that I can give you on your special day. But I've put my effort on writing all these and no other things in this world can be a present for you as special as my effort hihihi..


Thanks Syifa, sebab jadi pendengar aku yang paling setia.


Thanks Syifa, sebab sabar tenangkan aku setiap kali aku hilang kawalan emosi.


Thanks Syifa, sebab banyak tolong aku especially masa aku demam.


Thanks Syifa, sebab selalu tayang muka cool walaupun aku tengah panik.


Thanks Syifa, sebab bantu aku untuk menjadi aku yang seperti hari ini.


Thanks Syifa, sebab sudi datang UM tidur sini dan bagi semangat masa aku nak midsem.


Thanks Syifa, sebab yakinkan aku untuk hadapi ketakutan terbesar aku empat minggu lepas.


Thanks Syifa, sebab sudi genggam tangan aku masa kita pijakkan kaki ke KLIA..


Kalau ada orang suruh aku cerita pasal kenangan-kenangan terindah yang aku ada, tak sah kalau tak ada nama kau. Jemu pulak aku nak sebut nama kau wkwkwkwk (aku harap kau ingat lagi cara aku gelak ni =P)


Aku banyak belajar pasal kesabaran dari kau. Belajar pasal ketabahan. Aku yang fragile ni banyak ikut perangai kau. Err, perangai gedik kau pun aku tiru jugak hewhew. Jangan salahkan aku. Jadi betullah satu ayat yang pernah aku dengar, 'Kalau nak tengok peribadi seseorang, tengok peribadi kawan rapatnya' And for that, aku bersyukur punya kau sebagai kawan rapat aku =)


Aku tahu kau rajin stalk blog aku. Jadi kau mesti dah baca entry-entry lama aku kan? Dari situ dah nampak yang aku sayang kau *wink wink* Aku akan sentiasa sayang kau dan kita akan sentiasa jadi kawan. Terpisah jarak takpe. Terpisah masa pun takpe. Tapi aku nak kau tau yang aku sentiasa ada untuk kau bersembang dan luahkan perasaan kau. Ingat lagi tak apa yang pernah aku cakap? Once you'll came into my life, you'll never leave. And once I stopped into your life, I will stay. Datang tak berjemput, tapi perginya pasti kembali. Keep my words Syifa.


I've got so much to say but but but I know I'll repeat the same thing over and over again. That I love you and love you and love you and again and again. Argh bosan bosan. Bosan sebenarnya nak tulis yang aku sayang kau ni. Sebab kalau aku nak tulis, it will take a lifetime to finish. A lifetime! Kenapalah banyak sangat sayang aku kat kau ni. Ish.


So here I would like to say this officially,




HAPPY BIRTHDAY SYIFA!!






















Insan yang mengelap air mata aku 3 November lepas =')



And I love you, always.


Argh bosannya kena cakap lagi -,- 


I love you x Infinity = Forever till Jannah. Ok complete equations boleh dapat 10/10 ni hewhew.


Salam sayang, Qila =)



p/s : Nak call kau tapi dah tiga minggu aku takde kredit. Huhu.

pp/s : Eh lagha pulak aku depan laptop Hanum ni. Aku nak sambung buat Chemist ni, bye!

ppp/s : Aku sayang kau. Nak muntah dah ni sebut banyak sangat. Hewhew. Bye lagi!


Dec 1, 2012

Change

Assalamualaikum.


Dah lama tak online Facebook. Twitter pulak aku dah uninstalled dari phone. No source of entertainment langsung minggu ni tapi aku bahagia je. I can live without those hahaha.


Tapi tadi aku online kejap sebab junior STAR ajak sembang. Lama tak sembang dengan Nazrul ni. Kalau dulu aku dengan dia macam belangkas. Suka sangat bersembang. Dulu kat STAR aku rapat dengan ramai junior walaupun aku bukan senior yang baik. Hahaha. Senior yang baik takkan buat junior menangis sampai keluar asrama hokey. And senior yang baik takkan tadah air mata junior pakai sudu dengan baldi. Ehehe kantoi.


Tapi itu dulu. Zaman-zaman aku tak boleh beza baik buruk. Zaman-zaman aku buat semua benda ikut kepala aku sendiri. Sekarang semua dah membesar. Semua dah berubah. Semua dah boleh fikir apa yang boleh dibuat dan apa yang tak boleh dibuat. 


Alhamdulillah aku pun turut membesar bersama mereka.


Lepas aku sembang dengan Nazrul, ingat nak offline sebab dah lama sangat aku online. Tetiba adik angkat aku zaman sekolah kat STAR dulu ajak sembang. Ilham mintak pendapat aku pasal course yang dia nak amik nanti. Ilham kata dia minat akaun. Aku pun advice lah dia macam-macam. Dulu Ilham ni comel je. Suka mengada-ngada dekat aku sebab dia takde kakak. Hahaha. Aku ingat lagi dulu aku dengan Ilham ni macam in a relationship. Mana taknya dia je yang aku ada masa tu. Ke hulu hilir aku dengan dia. Ilham pun sabar je melayan aku yang tak rupa lebih tua ni. Tapi sekejap je. Lepas Ilham couple dengan junior aku, terus kitorang renggang. Waktu form four aku pindah Pasir Salak. Sebelum aku pindah Ilham ada jumpa aku tapi masa tu aku dah membesar bersama usia jadinya aku malu dengan dia masa tu wakakaka hebak gilo mung Qila hoi..


Sedar tak sedar, dah bertahun aku tak jumpa Ilham. Entah macam mana rupa adik aku ni pun aku tak pasti. Dulu Ilham pernah mesej aku tapi lepas tu entah macam mana lost contact. 


Then masa aku nak offline lagi, Fadhli pulak masuk IM aku. Fadhli dulu classmate aku dari form one sampai form three. The only one yang tak pernah kisah kalau aku marah-marah dia dari dulu sampai sekarang. Dulu dia suka panggil aku gangster. Sampai sekarang pun dia masih rajin panggil aku camtu.


Lepas berapa jam aku sembang dengan orang-orang ni, baru aku teringat something.


Aku boleh bersembang dengan orang-orang lama yang pernah ada dalam hidup aku macam kitorang tak pernah terpisah.


Kenangan lama itu walaupun pahit, bila dah dibawa pergi oleh masa sebenarnya boleh tukar jadi sesuatu yang manis. 


Dulu aku pernah menangis. Semua orang pernah menangis. Dulu aku pernah kecewa. Semua orang pernah kecewa. Dulu aku pernah putus cinta sekali. Semua orang pernah putus cinta sekali. Dulu aku pernah gembira. Dan semua orang semestinya pernah gembira.


Yang dulu itu, kadangkala banyak membentuk siapa diri kita hari ini.


STAR



Pasir Salak



UM


Membesar bersama masa dan usia. Dan membawa segala yang lama itu sebagai kenangan. Nak simpan atau tidak, terpulang kepada kau. Tapi bagi aku, aku simpan semua.







* * * * * * * * * *


.. When violet eyes got brighter, and heavy wings got lighter, I'll taste the sky and feel alive again.
And I'll forget the world that I knew but I swear I won't forget you.
If my voive could reach back through the past, I'll whisper in your ear,
" I WISH YOU WERE HERE " ..


* * * * * * * * * *



I wish you were here.


Semua yang pernah ada dalam hidup aku hingga kini.