Apr 30, 2013

Chance


Tuhan--


Berikan aku satu peluang terakhir untuk tebus semua kesilapan.


Belajar di UM bukan satu penyesalan--
Tapi aku yang sia-siakan dan rodok peluang itu.


Tuhan--


Engkau tahu dalam hasrat aku untuk berbakti kepada mereka.
Engkau tahu cinta sayang paling besar aku letakkan untuk bidang ini.
Engkau tahu jatuh bangun aku sepanjang aku fight untuk semuanya.
Engkau tahu--
Duduk sujud aku menangis-nangis mohon moga keputusan aku memilih ini ialah yang terbaik.


Sebab beberapa tahun dulu--
Bukan ini yang aku mahu.


Tapi istikharah kepada Engkau aku buang berulang kali.
Hingga aku lihat ini.


Cuma aku lupa untuk bersedia.
Jalan berlopak berduri berlumpur--
Dan aku tenggelam jatuh.


Tuhan--
Aku pohon berikan aku satu lagi peluang.
Aku sungguh-sungguh pohon.


DR. AQILA BINTI MOHD NOOR


Aku sungguh-sungguh pohon diberi satu lagi peluang.


Apr 24, 2013

Drama

Assalamualaikum.


I'm not addicted to Korean but recently when I was at home, all alone, I decided  to browse DramaCrazy and look for some. Satu-satunya drama yang aku pernah tengok ialah Hana Kimi. Itu pun aku buat perangai time SPM dulu tergila-gila sebab tak puas hati dengan ending dia. Aku memang selalu tak puas hati bila heroin tak ended up dengan watak yang aku suka. Haha.


Salah satu sebab kenapa aku takut nak start tengok drama ialah : BILA AKU DAH MULA TENGOK, AKU TAK BOLEH BERHENTI =(


So I found one interesting drama. You're Beautiful. 




I was captivated by Jung Yong Hwa and Park Shin Hye! Berguling-guling gigit bantal bila aku frust sebab at the end, Park Shin Hye pilih orang lain, bukan Yong Hwa. Why director why? Why can't you make a different ending?? *lempar bantal*




Malu nak cakap, tapi part ni aku meleleh-leleh. Melampau-lampau emosi aku
ni terbuai tengok Yong Hwa tepuk sebelah tangan =(





Ya awak hemseng, tapi saya lagi suka kalau dia pilih Yong Hwa =(


Bila habis tengok, aku frust so aku mula buat drama sendiri. Sebelum tidur aku sibuk berangan kalau-kalau Yong Hwa boleh ended up dengan Shin Hye. Siap rangka jalan cerita baru lagi. Punyalah tak puas hati punya pasal! Hahahahaha.


Esoknya, aku browse kat You Tube kalau ada drama Yong Hwa berlakon dengan Shin Hye. Nampak tak betapa tak berpuas hatinya aku sebab tak dapat happy ending yang aku harapkan???!!





And I found one. Heartstrings =)


Akhirnya aku mampu tersenyum gembira dan berpuas hati dengan ending yang aku bayangkan. Terima kasih Yong Hwa dan Shin Hye, malam ini saya boleh tidur dengan gembira!








Sebenarnya aku geli jugak nak tulis macam ni kat blog. Macam, errr, macam Kpop sangat je. Arghhh persetankan itu semua asalkan aku puas hati harini! 


Told you I can't start watching drama. Tengok tu tengok dalam masa tiga hari aku boleh habiskan dua drama 16 episod. Tak mustahil dua tiga bulan macam ni aku boleh jadi Kpopers sejati pulak! *pengsan*

Apr 18, 2013

Racun Dalam Masakan

Assalamualaikum.


With a slow, polite yet stern voice of my hands, I beg you to please stay out of my family, Sir.


Stay out of my family's business, marriage or anything related to my parents. You can messed things up with me, but not when it comes to my family. Especially when it comes to destroying a happiness that was built after so many holes and pricks.


Yes Sir, you could challenge my patience limit. Of course, two can play the games.


But I warned you. Again, with a slow, polite and unwelcoming calm of voice, PUT YOUR ASS OFF AND STAY AWAY FROM MY FAMILY.


You really don't want to encounter me when I lose my patience. Yes Sir, I could be very cold and mean when it comes to a family issue. I'll fight with everything that I have for giving a perfect childhood to my little brothers. You don't know me and I barely know you, but I know your names. I know what you've done behind my back.


I know everything that you've done, without anyone to report it back to me. Just because I'm a girl doesn't mean that I'm stupid. And just because I didn't say anything regarding this, yet, doesn't mean I can't swirled you up when I was tormented in my own anger and demons.


For the last time, I ask you to stop bothering other's family.Stop being a marriage parasite. You have your own family, Sir, and I bet you'll know how it feels when there's a scissor between the folded clothes.


This is a polite and one-time words I hurled at you, Sir. And I don't do second warning. May Allah enlighten your heart.


Apr 16, 2013

You're A Princess

Assalamualaikum.




We're princesses, girls. Even with our own invisible tiara. Nobody will have the right to tell you that you're not. You're beautiful in your own way. You own a warm smile that could change the cold world. You have a priceless heart that full of love and devotion. You're exclusive, classy and expensive. Yes, you're a princess.






You just have to stay brave and hold your strong heart.


Haiyya Alahs Sollah!

Assalamualaikum. Greetings from Pretty Qila! :)


Just now I'm browsing my Facebook account and saw something on my timeline. Its an interesting piece of article and it would be a waste if I don't copy-paste it to my blog, so I can read it again whenever I'm stalking my own blog hahahahahahahah (Y)




Ini tips menarik dari blog Redskyim, bagaimana ayahnya menggunakan psikologi untuk dia sentiasa menjaga solat.


Al - kisah. Ceritanya bermula begini.


Ibarat Batang Mancis


Ilmu ini saya belajar semasa saya berumur 6 tahun. Ayah saya menyuruh saya solat sekiranya ingin jadi manusia. Asuhannya ialah dengan mengunakan batang mancis. 17 batang mancis bersamaan 17 rakaat.


Caranya seperti gambar dibawah :


1.Jika tidak solat subuh buang 2 batang mancis dikepala. Ayah saya cakap kalau subuh saya tidak solat, saya jalan tiada kepala.


2.Jika tidak solat zohor, buang 4 batang mancis di bahagian lengan. Seolah saya berjalan tiada tangan.


3.Jika tidak solat asar, buang 4 batang mancis di bahagian dada. Ayah saya cakap saya kalau tidak solat asar jalan tiada dada. 


4.Jika tidak solat magrib, buang 3 batang mancis di bahagian perut. Jadi jalan tiada perut serupa hantu dah.


5.Jika tidak solat isyak, buang 4 batang pada kaki. Jalan tiada kaki ibarat cacat anggota.


Kesimpulannya :


Ayah saya cakap kalau saya tidak solat terus menerus maka saya ni bukan lagi manusia. Diri saya tidak sempurna jika tidak mendirikan solat. Contoh maghrib dan subuh. Jadi saya seolah berjalan tiada kepala dan tiada perut. Orang tengok pun akan lari. Jadi, renung-renungkanlah jika solat kita tidak sempurna, maka cacatlah kita ini. 


Apr 13, 2013

Ngeh Ngeh Ngeh

Assalamualaikum


It has been stated. I'm officially finished my foundation year. I don't know if I will pursue my degree here or not but I just don't care coz I've worked so hard and now I raised my hand back to Allah, may He gave me what's best.


Sebab Tikah pernah cakap, " Selagi kita masih harapkan keputusan yang cemerlang, selagi itulah kita sebenarnya masih belum bertawakal sepenuhnya kepada Dia. "


Be it anything. Be it everything. Be it anywhere. Be it everywhere. I've promised myself to be a devoted student and put all my heart to be a better human being. Better human being, without abandoning my origin and my belongings.


I've promised myself to stay strong. And become stronger. To start a new day every time I opened my eyes and pull the best out of me.


Amboi amboi lepas unprivate blog terus menabur janji ye Qila kemain dia kemain. Ngeh ngeh.








Gonna write more about my beloved ones here.

Apr 8, 2013

Belajar Ketawa

Assalamualaikum.


Ini post orang syok sendiri. I've been privating my own blog since ehm maybe on the past three weeks? Bcos I don't need a stranger to read my blog and spread the wrong things they might judged.


Biarlah. Apa yang mereka buat, terima sahaja dengan jiwa yang besar. Senyum. Ini separuh daripada janji Dia.


Untuk diuji dan menguji. Untuk dimarah dan dicaci. Untuk dibenci dan cuba untuk tidak membenci kembali. Manusia, kita sepatutnya sudah boleh agak ragamnya.


Untuk itu Tuhan, terima kasih kerana aku masih kuat. Masih berdiri dan masih senyum. Masih setia hamburkan kesedihan di lapik sejadah. Masih percaya akan janji untuk setiap air mata, Engkau sudahi dengan tawa.


Dan kini aku telah belajar untuk ketawa semula. Alhamdulillah =)