May 13, 2013

Look Terrible In Cosmetics

Assalamualaikum.


Recently I've started my first job this Monday. I work as a cashier at AEON Bukit Raja :)


Because during post-SPM holiday I didn't work at all and stayed at home like a bawwsss, so this is my first job of all. Omg I thought it was easy but its not :(


Sejak aku belajar kenal 123, aku memang tak pernah berkenan. Tak pernah rasa seronok bila sampai kelas math. Homework? Lagilah malas nak buat. Mungkin aku satu-satunya budak yang setiap kali kelas Add Math mesti tidur. Kuiz Add Math? 3/ 13. 6/20. Dan pernah juga 0/15. Tak tipu. Sampai PASUM, bila sampai tutorial Calculus malam tu mesti pinjam Hanum punya. Konon nak recheck. Padahal lepas dua tiga soalan terus copy bulat-bulat kekekekeke.


Ada sejarah kenapa aku tak suka nombor --


My mom is a Math teacher for my primary school. So back then when I was in Standard 4, my mom tought me Maths. At class. Yes my mom was my teacher :( So she always asked me to solve the problem in front of the class. AND I DID IT WRONG.


So my day at school will always ended up by my mom scolded me in front of my friends. Tak cukup kat sekolah, sampai rumah pun kena cubit dan ketuk dengan hanger " Berapa kali mama nak ajar takkan benda basic macam tu pun salah???!!! " Nightmare aku selama tiga tahun.


And I'm one of the person whom used a lot of my right side of brain. So literally I'm more towards memory and artistics, not logics. Thats why numbers are my biggest fear and Biology is my greatest obsession. And literature.


Dan sekarang aku jadi cashier.


Tuhan saja yang tahu apa rasanya macam orang bendul tak tau apa-apa pasal mesin kira-kira. Seminggu depa ajar aku. Macam-macam cara aku buat nak bagi cover kelemahan aku yang jitu ini tapi apakan daya. Aku memang lemah dengan nombor. Bukan tak reti, cuma lambat. Sangat.


-___-


One of the policy of working here is -- AS A CASHIER, YOU MUST APPLY AS MUCH MAKEUP AS YOU CAN HAVE.


Omg yeah I like to put some makeup on my face but during certain function only. And most of the times I just apply some compact powder and lip balm, thats all. I rarely used a blusher and if I did, I used as minimum amount as I can get. I hate seeing my face like a joker.


Tapi kat sini, aku perlu tepek semua yang ada pada muka. Dari foundation, eyeliner, eyebrow pencil, blusher and lipstick. Sapu biar orang berdiri tiga batu jaraknya pun boleh nampak bibir merah kau. Yeah aku rasa macam badut. Sebab bila aku curik-curik pakai mekap nipis, mesti akan ada akak senior yang tarik aku then tepek sebanyak mungkin lipstick merah mak ngah sampai dia puas hati. Aku pejam mata tanda rela.


What can I say? Hahahahaha.


Hanya mampu berdoa moga tiada siapa yang aku kenal cam muka aku disini.


Dan jangan tanya kenapa aku ambil keputusan untuk kerja disini. Aku cuma ada kenangan berjalan kaki tepi highway pukul tiga pagi. Dan aku tak tahu kenapa aku rasa sangat dekat dengan Jalan Plumbum Seksyen 7.


Sangat dekat dengan dia versi Malaysia.


Tampar diri sendiri. Hidup dalam kenangan lepas.


Aku nak sambung calit mekap kat muka ni. Berbaloi-baloi beli lipstick IN2IT. Sekali pakai dah tak payah touch up lagi. Tak kuasa aku nak ulang-alik pergi tandas touch up mekap. Ahahahahaha!


1 comment:

Syahirah Nadiah MJ said...

Haha betul ke kena make up qila? :( Haha, cakap kat akak tu, "My skin cannot breathe!" Hihi