Jun 22, 2013

Jumpa Peluang Kedua

Assalamualaikum.


Text message received :


"Hey! I wanna told you something. Please answer me!"



I'm that person we all knew way too hard to gain my consciousness once I opened my sleepy eyes.
Aku. Mamai. Teruk.
Aku. Kuat. Mengigau.


So when I talk with Sukri a few minutes later, I can't digest whatever he told me and just "Ohh" "Emm" "Okay" "Emm"


But seems like he knew me well enough to know I don't even realize I'm holding a phone. Hahahaha!


When I drifted back to sleep as soon as the phone call ended, another text message received :


" Aku dapat poli kat Sabak Bernam. Alhamdulillah dapat.
Thanks sebab motivate aku suruh bersabar. And aku promise
aku akan study rajin-rajin and aku taknak putus relationship 
dengan kau.. "


That was the time I'm fully awake. I made a phone call and he was " Aku dah tau dah kau mamai tadi! Sebab tu aku text balik. Kalau tak jangan haraplah kau nak ingat apa yg aku cakap! "


Funny yet peculiar. Hahaha.


It only took one day for us to know each other and chemically compatible to become good friends. Or siblings.


Sebab bila ada orang cakap " Korang dating eh? " 
Both of us will automatically " Siblings. Kakak dengan adik. "


Hahahaha.


The first time we talked, I saw a boy with a high ambition but lack of spirit and motivation. And almost gave up with his future.


And almost immediately, I care for him. The way I care for my brothers.


Aku tak nampak kenapa.
Cuma mungkin -- Aku lihat diri aku dalam dia. 
Aku lihat diri aku yg pernah rasa putus asa. Rasa hilang arah. Rasa hopeless.


And I swear I won't let him feel that way. 


You're one bright young man, dik. Alhamdulillah.
Allah beri satu lagi peluang. Untuk kau terus pandang depan.
Untuk kau tebus semua gagal yg pernah kau rasa.


Bersyukur, dik. Aku tumpang gembira untuk kau. Kalau kau selalu cakap kau bersyukur Dia temukan kau dengan aku --
Aku ribu kali syukur Dia temukan kita.
Walaupun mulut kau takde insurans tiap kali cakap dengan aku. Kekeke.


Deep down, aku tau kau baik.


" Kau kena selalu ada dengan aku. Aku perlukan orang untuk sentiasa
motivate aku "


" Beruntung aku jumpa kau. Kau dah macam mentor aku. "


" Thanks kat kau, banyak tolong aku. Sekurang-kurangnya sebelum kau sambung
belajar, kau dah ajar aku banyak benda. "


" Tak kisah lah kau dress up macam mana. Aku tak pandang pun, aku okay je. Aku suka kawan dengan kau. Sebab kau baik. "


" Kalau kau balik Malaysia, aku jemput kau kat airport. "



Hey Sukri.
Kau selalu ulang balik apa yg aku pernah cakap. Every single details.
Apa kau ingat ingatan aku tak kuat macam kau??
Hahahahahahahaha.


Kita berdua -- Akan sama pandang matahari.
Tak kisah berapa lama. Tak kisah berapa tahun.


Ada rezeki, kita sama pandang matahari.
Moga jadi pegawai bank yg berjaya, dik.


:)

No comments: