Sep 24, 2013

Wifi

Assalamualaikum.


Its been two months and finally I'm able to put a wifi in this house!


I picked P1 as the modem and it cost me RM99 monthly. Tapi disebabkan aku ni socially awkward, tak terlarat lah den nak ada kat alam maya setiap masa. Hahaha.

Sep 23, 2013

Cari Dia, Dengan Cinta


Bila terkadang datang rasa mengalah :
Semangat jatuh merudum.

Rasa macam takde apa yang aku nampak lagi selain kegagalan dan "Kenapa aku tak boleh?"


"Kenapa semua malapetaka turun kat aku?"
"Kenapa yang susah itu mesti aku?"



Segala jenis "Kenapa" itu selalu membunuh aku.
Senyap tak terluahkan.

Yang mana bila aku terbunuh dari dalam, hilang semua minat dan passion untuk terus jalan kedepan.



Bila yang aku nampak cuma gelap dan duri tajam :
Aku duduk senyap.


Duduk tunggu tenang.
Biar cahaya datang perlahan-lahan.
Biar semua yang negative tersepak pergi.



Sebab kadang bila kita terus fikir kesusahan
Bila kita perhati pintu-pintu yang tertutup
Terlupanya kita untuk lihat :
Masih ada tingkap untuk dibolos keluar.


I've learnt it from the hard way.
Untuk setiap susah yang menghimpit, manusia takkan selamanya ada untuk dengar keluh kesah kita.


Even kadang berdegar-degar cakapnya "Aku sayang kau"
"Kalau kau sedih, aku pun sedih"
"I will always be there for you"


Tak.

Mereka punya masa dan waktu yang tertentu.

Mereka punya hidup sendiri yang mungkin lagi keruh kalau nak dibandingkan dengan kita.

Mungkin mereka akan ada untuk kita :
Sekejap. Untuk time interval yang tak sahih.


Cuma Dia yang sentiasa dan selalu dan takkan jemu dan takkan pernah jemu ada untuk kita.
Tanpa sebarang terma atau syarat.
Dia selalu ada.

Hanya perlu cari Dia dan tabur semua pahit yang tak ternampak orang lain.


Kalau ada yang judge "Kau time susah baru nak carik Tuhan!"
"Kau ingat Dia cuma ada waktu kau susah?"


Bersyukurlah.

Sekurang-kurangnya bila terasa dunia tak lagi berpihak pada kita :
Kita masih punya secubit sedar untuk cari Dia.


Berbanding mereka yang dalam lubang tersepit pun tak pernah sedar diri untuk fikirkan Dia.
Masa senang tak terfikir Dia, masa susah apatah lagi?


Jadi senyum. Dan terus cari Dia.
Moga pencarian itu tak terhad di masa susah saja.


:)

Sep 22, 2013

Plain Sunday

Assalamualaikum.

Hari ini saya bawa anda semua berjalan kaki ke Kampung Kepayang dengan payung neon. Macam Vanida Imran dalam The Red Kebaya.





Wiwiwiwiwi.

Sep 20, 2013

2.5 Years

Haritu aku dan Obie sibuk rancang to-do-list untuk dua tahun lima bulan kami buat pre-clinical years kat sini sebelum fly ke India.


1) Lost World of Tambun - Checked! (tapi asdfghjkl hambar -.-)
2) Tengok sunrise Bukit Kelebang
3) Picnic tepi sungai kat Bercham (tengok budak lelaki pegi haritu macam best)
4) Barbeku area rumah Miera
5) Funfair
6) Burger bakar Abang Burn cawangan Ipoh
7) Naik bot sekeliling Gunung Lang (kak Nil and kak Yasmin suggest pegi)
8) Midnight movie
9) Lepak atas bumbung rumah (kalau Dr. Elvin tau ni mampus hahaha)
10) Tidur berjemaah depan tv kat ruang tamu


Pejam celik dah dua bulan lebih aku tinggal kat sini. Bila fikir balik, macam-macam hardship aku dan housemates dah lalui.


Masuk balai? Dua kali. 


Accident? Dah pernah. Siap accident dengan gangster Cina lagi.


Kereta kena pecah masuk? Pun sudah.


Laptop hilang? ......


Settlekan bil rumah yang astaghfirullahalazim nya mahal.


Naik office TM buat report pasal pemasangan wifi yang asyik tertangguh (sampai sekarang masih belum pasang -.-)


Ulat sampah masuk bilik.


Berhempas pulas cabut cendawan yang tiba-tiba luar tabii alam boleh tumbuh kat mop lantai.
Sampai sekarang aku dan Obie tak boleh digest macam mana cendawan boleh tumbuh kat mop. Like asdfghjkl its scumbag weird!


Gaduh dengan abang stesen bas? Itu tanya Obie.


Bulan puasa haritu, masing-masing sibuk kejar berbuka kat masjid.
Makanan free ohoi!


Sebab nak beli makanan/masak setiap hari, boleh kena kayap dompet kitorang kat sini.


Kinah pulak banyak masalahnya. Bak kata Obie - Kinah ni maintainance tinggi. Hahaha.


Kalau takde aku dan Obie, mahu apa jadi kat si Kinah ni.
Bayangkan kunci kereta dan kunci rumah boleh tertinggal kat dalam bilik yang dah berkunci.


Pernah sekali, dia keluar rumah tak kunci pintu and tak pasang alarm pun. Sampai sudah Obie asyik membebel kat dia.


Hahaha.


Bila fikir balik, habis lima tahun kat sini nanti bukan setakat sijil MBBS yang aku dapat (insyaAllah).
Tapi sekali dengan sijil kehidupan.


Bila dah merasa satu demi satu hardship - 
Kita akan dewasa.


Tak siapa pilih untuk susah.
Tak siapa pilih untuk masalah.
Tapi bila itu yang Dia hadiahkan - Terima.


Terima dengan besar hati dan hadapi je.
Go on.


Sebab at the end, the bitterness itself will reward us with smile and hillarious memories :)







Tapi takdelah sampai 2.5 tahun aku kat sini, aku nak kumpul kenangan keluar masuk balai pasal kereta -.-

Sep 19, 2013

Where's That Guitar?

I once played guitar when I was at secondary school.


Once. For three or maybe four years.


But that once is enough. Somehow, when I've grown up on my 19 years of life, some things were meant to stay behind.


Bila apa yang aku suka, bukan lagi apa yang perlu aku buat.


Tapi aku masih suka main gitar :)
Cuma masanya dah tak valid.


Nak bukak buku pun kena squeeze masa yang compact apatah lagi nak petik gitar -.-



Sep 18, 2013

Selasa

Sarung baju kurung pagi Selasa dengan senyum tak layu.


Sumbat earphone dalam telinga. Tekan play. Bergema sajak tersimpan dalam playlist dua tahun lepas.


Senyum. Sedih.


Hari ini hari Selasa. Sari putih yang dijahit sebagai baju kurung tersarung pada badan. Pukul lima petang, bakal deklamasikan sajak yang pernah dibaca dua tahun lepas oleh orang lain.


Orang lain, yang beri aku senyum untuk sari putih itu.


Hari ini, aku kembali rasa dia hampir disini.
Dekat disisi.


Hari ini, aku cuba letakkan diri aku kembali ke tiga tahun lepas.


Macam biasa. Dia cuma ada dalam jauh.
Macam biasa. Tak tersampai rasa ini.


Dekat atau jauh, setahun atau tiga tahun, aku sentiasa jadi bayang-bayang.


Selalu ada. Dan tak ternampak.

Sep 11, 2013

For My Beautiful Syiru


" Dear Aqila Syahiena,
You’re the most beautiful soul that I’ve met
You never fail motivate others with your words and advices,
You always be the backbone for others, to support people from falling,
You have such a pure heart, that I couldn’t doubt it at all,
And all your intentions towards others are sincere,
That I know, it’s not being made up by you,
You come to people’s lives,
And you don’t simply go, not like everyone else,
Instead, you bring sunshine,
You are so nice,
I mean it,
ILY,
Aqila bt Mohd Noor :’)


Ni poem aku buat special utk kau, eventhough aku ni tak berbakat buat poem -,- Hihi sayang qila! "


-------


Just now I've got a notification on my Facebook messages. It came from Syiru, with all of her beautiful words I'll never be able to forget.

And suddenly I miss her so much I could whinning all over my bed, wanting to go back to UM.
Grab her, and hug her. Laugh with her like I used to do.


This new place is nice and amazing, but it will never be the same without her. Without Dilla. Without Farah.


Dear God, I miss her.


Dear God, please protect her wherever she is. Ease her path, and make everybody loves her as a bright soul she is. Let her know that she'll always be something for someone. Let her laugh and smile with all her heart.


Dear God, please tied our friendship forever. And please, let her always know that I love her. That I miss her and will always be here for her.


I miss you, Syiru. A lot.
:'(

Sep 8, 2013

For Annie, With Love

First few friends early from my childhood.


My cousins.
My part of greatest memory.


For your upcoming SPM, good luck Annie! Kakak loves you :)

Sep 7, 2013

Those Parts

I came across Whatsapp last night.
Those pictures of cat that I received.


Smiled.


I love cat more than anything else (but of course I still love cockroach, hahaha!)


And suddenly it hit me.
Some stories that I've left behind.


But never managed to stay away out of my mind.
And heart.


The Fruitcake Special.

.....


When everyone else had moved on, I'm still here.
Still looking for any story for me to fit in.


Maybe, just maybe.
I will always be Anna.


:(

Sep 6, 2013

First Exam MBBS

Alhamdulillah.


First exam of MBBS first year had gone through!
*lompat keliling rumah pegang belon*


:)


For someone whom asked me how does it feels to take an exam as a medical student, here it is :
EYEBAGS.


This whole week had been a disaster for my eyes.
I'm not getting enough sleep and sometimes only sleep at about two hours a day.


Itu pun sebab terpaksa tidur.
Kalau tak otak blackout waktu exam mampus nak tadah air mata.


And whenever I sleep, I can't sleep well.
Ada je gambar tulang masuk dalam kepala.
Tiba-tiba tengah sedap mimpi makan kek terbayang pulak mechanism of muscle contraction kat tangan yang tengah pegang kek tu :'(


I'm more like a zombie this week. Seriously.


Bangun pagi pergi kelas revision sambil bawa berkepuk-kepuk stok gula-gula dalam beg.
Sambil dengar lecturer cakap sambil mengunyah.
Ada masa free terus selak lecture notes.


Hafal DNA.
Hafal anatomy.
Hafal nama penyakit.
Hafal mechanism yang asdfghjkl banyak gila.
Hafal hafal and hafal sampai rasa nak muntah.


Balik rumah nampak katil.
But of course I sleep with guilty :(


After read several chapters, suddenly realized I hadn't eat anything yet :(
Perut berkeroncong tapi nak makan tak larat.


Kertas dengan buku bersepah atas lantai.
Takde space nak makan :(


Pegang phone pun sekadar untuk main game lepas tension.
Takde makna dah nak call atau mesej orang.
Forever alone lah katakan. Hahaha.


And worst, mandi pun lupa :( :( :(
*nangis*


But alhamdulillah, all of those hard works paid off when I answered all those questions (I hoped)


Mom always told me, remember that some day I'll deal with patients.
So, whenever I felt tired or almost gave up with those hard times ;
I just need to remember my main goal taking this field.


Medicine is a tough field.
And alhamdulillah, I've been given a chance to do this.


To devote myself in creating a better life of others.
InsyaAllah.


Tak mandi pun takpelah.
Kekekeke.



Sep 5, 2013

Happy Birthday

For 6 September 1995 and 6 September 2013.
All of us got a story to tell.


Three weeks after I started my temporary job at AEON, I've wrote something about you here.


About how we met. First conversation we've had. How irritating you could be and how much I wanted to punch you and stab you with fork. Hahaha.
(boleh tengok kat post lama-lama aku dua bulan lepas dalam ni)


I don't know exactly why at the first moment I talked to you, it feels like I've known you for a long time.
Its like, you're the one I've been looking for so long.


:'(


You know what is the best thing you've got?
Appreciation.


You appreciate everything that I've told you.


All those motivational words.
All those books that I gave.
All those short moments we've worked together.


And how sometimes you make me see the best of me.
When I, myself unable to see it.


Because sometimes, all I see in me is darkness.
My vulnerability.
My scattered pieces of heart.
My dustiest past.


And when I looked at you, I see myself inside you.
And immediately, I don't want you to feel all those failure and darkness and loss of way.


I don't want to see you turn your life into a waste.


Sebab, aku pun pernah gagal sebelum aku nampak cahaya.


Gagal memilih.
Gagal kenal diri aku.
Gagal beza baik dan buruk.


Untuk aku jadi seperti ini, seperti hari ini, banyak yang aku dah korbankan.


Aku hari ini, bukan seperti yang sebelum ini. 
Tutup buku lama. Pandang depan.


But changing from bad to good is always wonderful.
Slowly. By the means of time.


Jadi aku yakin kau juga boleh jumpa cahaya :)


Sebab bila Dia dah bagi peluang, jangan kau siakan.
Jangan kau lupa masa susah yang pernah kau rasa.


Belajar, dik.


Belajar untuk kenal diri kau. 
Belajar untuk kawal fikiran kau.
Belajar untuk lihat apa yang terbaik untuk hidup kau.
Belajar untuk tak lupa siapa dan apa asal usul kau.
Belajar untuk ingat even buruk gelap pahit mana pun hidup kau ;
Sentiasa ada mereka yang sayangkan kau.


Along with your eighteen years of life, come back to our basic part of love.
Kembali pada Dia.


Slowly, but one step at a time.


Kenal Dia. Serah semua pada Dia.
Bila kau punya Dia, kau tak perlu hilang arah kalau semua kat dunia berpaling dari kau.


Cari Dia.


I might not be a good example for you, but I try to be there for you when you need someone to motivate and to encourage you.


But always, came back to Him.
Sebab aku takkan ada selamanya untuk kau.


Ingat, batu atau kayunya kau -
Aku tak pernah nampak itu sebagai satu kekurangan.


Setiap apa adanya dalam diri kau, hargai.
Baik buruk atau cacat celanya mata orang lain yang pandang.
Teruskan jadi diri sendiri.


Yang lebih baik.


Happy Birthday, for the one who always make me smile.


For the one who always told me that I'm beautiful.
For the one who always there to hear my stories.
For the one who see the best in me.
For the one who always laugh at me.
For the one who never underestimate me.
For the one who called me kakak.
For the one who always make me wanna kick you. Haha.


And for the one whom I love.


Happy Birthday, dik.
May Allah bless your life here and afterwards :)



Sep 2, 2013

Maaf

Di setiap kali engkau menggeleng bila aku mengajak.
Aku hanya mampu senyum.


Maaf. Aku masih tidak kuat.
Aku masih tidak kuat untuk memujuk kau.


Aku masih tidak punya daya untuk cuba melembutkan hati kau.


"Aku tak berapa suka nak pegi majlis-majlis camtu. Bukan ada apa pun."
"Aku malas sikit bab-bab camni. Kau nak, kau pegilah sana."
"Aku pegi bukan dapat apa pun. Ngantuk je."
"Kau takpelah, aku lain. Aku malaslah."


Aku hanya mampu senyum dan senyum.


Sedang dalam hati aku menjerit maki hamun pada diri sendiri.
Lemahnya aku ; Untuk cuba membawa kau bersama-sama mencari jalan lurus.


Aku pun bengkok. Aku pun masih cuba melentur diri.


Sisi hitam yang aku ada masih banyak bekasnya.
Aku tidak sebaik mereka yang cuba aku contohi.


Mungkin itu silap aku.
Mungkin masih banyak dosa hitam yang aku lakukan.
Sehingga kau pun tak mahu mengikut aku.
Maaf.


Sayangnya aku pada kau ;
Sehingga aku tidak mahu lihat kau gagal dunia dan seterusnya.


Moga Dia perkuat hati untuk terus memujuk engkau.


Walaupun aku bengkok.
Biarlah engkau pun tidak sama-sama bengkok seperti aku.


Aku sayang kau, kawan :'(