Jan 21, 2014

2014 - Aku Boleh

Assalamualaikum.


Aku busy..


Haha ye aku tau kalau dah namanya student memanglah busy memanjang. Eh tapi mungkinkah selama ini bila aku rasa aku tak busy maknanya aku tak buat apa yang sepatutnya aku buat?!


Tak kisahlah, aku memang kejap rajin kejap malas. Perangai yang tak sepatutnya ada dalam diri budak perubatan (masih lagi rasa kekok nak sebut status tu). Anyway, its been seven months since I'm here at Ipoh!!





2013 dah berakhir. Kinda sad because I'm about to enter my twenty-age-something phase this year. My first year of MBBS will end this March and yeah time really flies. I think I'm about to do many things when I first encountered 2013 but hmm its 2014 bro. In a blink of eyes!


Aku tak sempat nak post apa-apa tentang 2014 aku sebab masa jarum jam berputar ke arah pukul 12 tengah malam 1 Januari 2014, I'm on the bus. On my way to Kelantan to meet my soul sister Adillah Farhana. I went there with Daniel. So basically my new year celebration was me waking up Daniel from sleep and says "Danny, dah new year." and he replied with "Oh, emmm. Ok. Happy New Year." and drove back to sleep. Aku kat kerusi sebelah terkebil-kebil.


Kinda crazy though. Hari pertama 2014 lagi aku dah buat kerja gila pergi balik Kelantan dalam masa satu hari. Kiranya balik harilah. All this because of Dilla. I miss her and I wanna see her life there since I'm no longer by her side to accompany her everyday. Dilla is now at UMK (Universiti Malaysia Kelantan) doing her degree. Deep down, sebenarnya aku rasa bersalah sebab tak tunaikan janji aku untuk sama-sama amik medic dengan dia.


Sebab masa kat PASUM dulu, aku dan Dilla selalu berangan nak sambung degree sama-sama. Selalu berangan nak pakai labcoat dengan stethoscope sambil round hospital dengan penuh bergayanya.


But at the end, I'm alone without her here.


Kadang aku salahkan diri aku sendiri. Aku tak tau nak cakap apa dengan dia lagi. Rasa bersalah, rasa sedih, rasa awkward semua ada. Aku tak tau nak cakap apa-apa tanpa kecilkan hati dia. 


Tapi aku yakin. Ini semua jalan cerita yang Dia dah tetapkan. Dia tau apa yang terbaik untuk Dilla. Untuk aku. Dan dengan itu, aku pergi Kelantan untuk tengok keadaan dia kat sana.


When I saw her - I knew she's happy. Maybe she's healing, but at least she's happy. She got surrounded by many beautiful souls that I believe will help her, will accompany her through thick and thin in her life there. She got so much to laugh at. And the most important part is - She is the same Adillah Farhana that I met three years ago.


I'm glad she's happy. I can't figure out how and why we could become close like this but I guessed Allah knows best. Allah sent her to me, to show me what a real friend will do every time I need her.


Masa aku menangis tak berhenti bila dapat tau 'orang itu' nak pergi India, dia datang bilik aku. Dia baring atas katil tanpa cakap apa-apa dan peluk aku. Dia biar aku menangis puas-puas. Even though she said nothing - That nothing is the best comforting words I ever got from her.


Jadi lepas aku tinggalkan Dilla kat Kelantan dengan hati senang dan fikiran yang lapang, aku balik Ipoh. 
Aku tanamkan pada diri aku - Kalau Dilla boleh teruskan hidup with her shattered pieces of heart, aku pun boleh.


Aku boleh.
Untuk 2014 ini, aku akan sentiasa rakamkan dalam fikiran bahawa aku boleh.


Terima kasih Adillah Farhana. You're one of my inspiration. And you will always be.
I love you. Forever will do.

No comments: