Feb 10, 2015

Ipoh-UTP-Teluk Batik




My kind of sweet sa rang.
(pandai guna vocab Korea dah sekarang)


Eh rhyme lah! Hiks


* * * * * * * * * *


I've always love unplanned journey. Not to mention any kind of small gesture upon surprise! Though I've usually hated myself because I can always predict any surprise attempt made by people to me gahhhh it hurts because I have to pretend like I really have no idea when the surprise came!


(Well then, its my fault for having such high sense of realizing something that lies beneath anything hahaha~)


Last Saturday, I've made a plan with my fellow studygroup peeps to have a whole-day-studying and sleepover at my house. Since final Year Two is just around the nearest corner, I've made a vow to myself not to waste every single second of time passing thru. So I tied a white piece of flag around my head and cramming upon each piece of papernotes! -- Gebang lebih. Tapi lebih kurang la luls.


Thats when Nina WhatsApp-ed me, telling they're going to Ipoh and asked me to come over. 


And so I stucked between my study plan with my studymates and a simple mini getaway with my ex schoolmates.


Urghh.


But after a mountain of guilt and persuasive words to my studymates, they told me its okay if I wanted to meet my friends. Actually I still have a lil bit sense of guilt towards them but then I promised myself I'm going to make it later with them. Its been so long since I last meet any of my schoolmates! Walaupun kawan studygroup kata dorang tak kisah sebab tetiba aku tukar plan, aku tetap rasa bersalah tapi dalam masa yang sama hati memihak maha hebat kepada ajakan Nina wuuuu boleh faham kan persimpangan aku gimana?


And so I went to meet Nina, Ana, Nonoi and Raihan.


Sambil letak stick notes bertubi-tubi dalam kepala untuk cover balik semua lecture slides yang sepatutnya aku cover haritu.


Apalah salahnya kan. Korbankan sikit masa belajar untuk orang yang dah berkorban banyak benda untuk aku sehingga aku jadi seperti ini, hari ini. Mereka yang aku simpan kemas dalam hati selepas keluarga :)


And there goes my weekend -


Went to Raven's family restaurant Nasi Ayam Ohsem, watched The Wedding Ringer (bantai gelak satu movie hall and I gave 8.5/10 for that movie!) and stopped by Raihan's house for prayers. Then since I'm reluctant to let them go, I took my ass off to UTP and spend the night there in Nina and Nonoi's room. The next morning, Ana merengek-rengek bising satu bilik suruh semua orang bangun sebab dia lapar dan nak berjalan ke Lumut. Tapi dia lupa aku dan Nina ada penapis telinga yang cukup hebat untuk buat bodoh je sambil pejam mata sambung tidur hahahaha sorry not sorry lah Ana!


Ahad aku pun berlalu dengan berjalan ke Teluk Batik, naik bot 15 minit dan patah balik ke Ipoh. By the way penat aku merayu ajak Nina dan Ana naik banana boat tapi deme tak layan permintaan aku. Sedih teruk.


Its a short getaway with my loved ones, but somehow up till now, whenever I flipped thru the pages on my Anatomy book, aku akan teringat semula Raihan yang bertanyakan aku akan penyakit degenerative yang dialami nenek dia. Aku akan teringat Nonoi yang sibuk pakai stethoscope aku pastu teruja nak dengar bunyi degupan jantung sendiri. Aku akan teringat Ana dan Nina yang buatkan aku rasa seronok bercerita pasal belajar Anatomy dengan mayat. Mungkin aku dah terlalu biasa untuk tak rasa apa-apa bila pegang mayat, jadi aku macam terlebih gembira sikit bila Ana buat muka terkejut sambil "Eeeeee!" bila aku kata aku siap terasa lapar setiap kali pegang mayat sebelum lunch hour.


Tenung mayat + Lunch hour = Lapar gila.
Okay memang cuma aku sorang rasanya yang anggap benda itu normal.


Benda-benda ringkas yang aku sendiri tak faham kenapa boleh bawa kegembiraan yang sebegitu dalam. Kadang takde apa pun. Tapi kesannya lain macam.


Macam masa duduk lepak ramai-ramai dalam bilik kat UTP, Nonoi cakap aku sebiji macam watak dalam cerita hantu Inggeris - Pakai gaun tidur warna putih dengan rambut mengurai. Benda remeh. Tapi aku rasa gembira sangat! Maybe because she still remember how I usually looked like (and up till now) when we're both roommates back then during our Form Four year.


Dan bila aku merayu sehabis baik pada Nina dan Ana untuk ikut sama naik banana boat kat Teluk Batik, ayat Nina - "Kita kena jaga keselamatan Qila ni Ana. Kalau dia takde nanti, habis hilang sorang bakal doktor negara kita." Ayat simple. Nada gurau. Tapi aku sungguh benar-benar nak peluk Nina dan Ana masa tu juga. 


Sebagaimana semua kerisauan dan ketakutan aku pudar setiap kali bersalam dengan mama sebelum pulang ke Ipoh menaiki bas dan mama akan peluk sambil cakap "Jangan risau, semua akan baik-baik je nanti."


It fades away. All those stress I gained due to weeks of cramming myself with books and studies. Went home to Ipoh with a devotion of telling myself I will never ever gave up upon my dream. Allah believes in me. Same goes to my family and friends. Thus, I myself believe in me and nothing could ever snatched it away.


Love, appreciation and simple gesture of remembrance.


I thanked God for still having these people in my life.

No comments: